Menu

La Habana

Pentru calatorul aflat in cautarea faimosului spirit cubanez, Havana este tot ceea ce si-ar putea dori si, uneori, chiar mai mult. Oras cu radacini coloniale, fondat de spanioli in secolul al XVI-lea, capitala cubaneza a ramas agatata in timp, prin anii ’60, de un regim politic fara deschidere catre exterior si supus sanctiunilor economice din afara, care i-au furat sansa la era internetului. Tara este o tara inchisa – si totusi unul dintre locurile unde m-a izbit cel mai tare libertatea spiritului localnicilor. Desi si aici, ca in multe alte colturi ale lumii, viata nu e usoara, oamenii sunt veseli si senini, bucurosi sa schimbe cateva cuvinte cu tine si sa-ti impartaseasca vederile lor asupra lumii si, cel mai important, dragostea lor pentru Che. Adresat, asemenea unui prieten, pe numele mic, Che Guevarra reprezinta pentru cubanezii de rand un simbol extrem de puternic al luptei pentru libertate fiind mandri ca imaginea tanarului cu barba rebela si privire patrunzatoare a devenit in intreaga lume chipul revolutiei.

01_cuba_havana

Impanzita de masini retro, unele in stare impecabila, altele intr-o stare deplorabila, fara geamuri, oglinzi sau tapiterie, Havana pare desprinsa dintr-un film ce zugraveste biografia lui Hemingway. Nici nu e de mirare ca marele scriitor s-a indragostit de aceste locuri, caci este de necontestat farmecul climei tropicale, al romului parfumat, al vegetatiei luxuriante si al ritmului pe care-l au in sange cubanezii.

02_cuba_havana

_D803509

03_cuba_havanab

05_cuba_havana.jpg

06b_cuba_havana

Declarat parte a patrimoniului mondial de catre UNESCO, central istoric al orasului – Habana Vieja – este un amestec de stradute inguste, intortochiate, cu piete si cladiri impunatoare, cum sunt Capitoliul sau Muzeul Revolutiei.

07_cuba_havana

08_cuba_havana

09_cuba_havana

10_cuba_havana

11_cuba_havana.jpg

12_cuba_havana

Arhitectura superba a centrului vechi al orasului contrasteaza insa puternic cu maghernitele in care locuiesc o buna parte dintre habaneros.

13_cuba_havana

19_cuba_havana

17_cuba_havana

115

15_cuba_havana

marturie  (1 of 1)

14_cuba_havana

19b_cuba_havana

 Faleza Malecon ofera apusuri de vis, iar partea cea mai frumoasa este ca localnicii care vin sa se bucure de ele sunt chiar mai numerosi decat turistii.

20_cuba_havana

Si, ca sa va demonstrez ca Havana chiar are de oferit tot ce v-ati putea dori, va spun ca, la doar 15 minute de centru, se intinde una dintre cele mai frumoase plaje pe care mi-a fost dat sa le intalnesc in calatoriile mele: Playa del Este. Playa del Este e definitia paradisului tropical : ape albastre si limpezi, nisipuri albe, palmieri…Nu stiu cate capitale se pot lauda cu un asemenea amalgam de istorie, natura, cultura si spirit.

21_cuba_havana

Dar pentru ca un singur oras, desi atat de ofertant, cu greu va poate convinge sa strabateti 10.000 de km pentru a-l vizita, va invit sa vedeti si urmatorul episod al reportajului din Cuba. Deocamdata, nu va pot spune decat ca tara in ansamblul ei depaseste cu mult standardele stabilite de capitala!

 

 

 

 

One thought on “La Habana”

  1. John Byrde says:

    As usual, wonderful photos that tell stories.
    In particular: the paucity of socialism. Reminds me of Bucharest 25 years ago…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>