Menu

Ierusalim

     Nu e usor sa asezi in scris o poveste a Ierusalimului. Am ajuns acolo aprope neinformati de ceea ce vom gasi, si nu din neglijenta, ci din simplul fapt ca “locul” este un mozaic de culturi   greu a fi descris in cuvinte – nimic din ceea ce am citit inaintea calatoriei nu ne putea pregati cu adevarat. Evrei, crestini, musulmani, sosesc de-a lungul anului aici pentru a-si aduce tributul de credinta unui loc incarcat de istorie cu semnificatii si intelesuri ascunse in cartile sfinte ale omenirii.

01_Israel

Orasul Vechi poate fi numit si orasul de trei ori sfant. Imbinarea celor trei religii (iudaismul, islamul si crestinismul) este uluitoare. Fascinant este modul in care, pe o palma de pamant, se regasesc toate cele trei. Vechiul oras este inconjurat de ziduri si este impartit in patru cartiere: evrei¬esc, crestin, armean si musulman. Are sapte porti de intrare prin care se patrunde in cetate.
02_Israel

Te surprinde mai ales prin faptul ca, desi arhitectura ramane aceeasi, portul, oamenii, obiceiurile se schimba brusc cand treci « granita » dintr-un cartier in altul. Sa nu va imaginati ca sunt bine delimitate. Aproape fara sa realizezi pasesti dintr-o lume-ntr-alta…

03_Israel

04_Israel

05_Israel

Strazile sunt impanzite de oameni si rugaciuni,  doar turistii curiosi tulburand din cand in cand atmosfera de adanca meditatie.  La tot pasul, intalnesti oameni cu cate o carte  de rugaciune in mana, cufundati in lectura, iar de la prima ora a diminetii strazile sunt pline de credinciosi care merg in graba catre locurile sfinte.
06_Israel

07_Israel

08_Israel

09_Israel

10_Israel

Zidul Plangerii – sfantul loc al iudaismului, cel mai iubit din Ierusalim de evreii din intreaga lume.
11_Israel

12_Israel

13_Israel

Credinciosii evrei strecoara in crapaturile zidului biletele pe care scriu rugaciuni, in timp ce altii se  roaga cu voce tare in cele mai diverse limbi. De doua ori pe an, inainte de sarbatoarea Pastelui si inaintea Anului nou Evreiesc, cei special alesi se duc la Zidul Plagerii, scot bucatile de hartie indesate intre crapaturile acestuia si le duc pe Muntele Maslinilor, unde le ingroapa.
14_Israel

15_Israel

16_Israel

17_Israel

Momentul prielnic pentru a vizita Zidul Plangerii este in timpul sarbatorii Sabatului, de vineri seara pana sambata dimineata, cand evreii se aduna in piata imensa, citesc si danseaza pe cantece traditionale pana la apus.

18_Israel

19_Israel

20_Israel

Armata israeliana este foarte respectata de catre populatia evreiasca. Toti tinerii trebuie sa faca stagiul militar, fie ei barbati sau femei.  Fotografiile de mai jos au fost surprinse intr-un moment in care soldatii aveau permisie pentru rugaciunile de la Zidul Plangerii.

21_Israel

22_Israel

23_Israel

24_Israel

Nu cu mult mai departe ne intalnim cu Templul Muntelui, si el un loc sfant pentrue evrei, dar si pentru musulmani. Pe aceasta zona sunt construite Domul Stancii si Moscheea al-Aqsa. Pe varful muntelui se afla piatra de unde, potrivit traditiei evreiesti, a inceput crearea lumii. Se crede, de asemenea, ca aici se afla stanca pe care Avraam a vrut sa-si sacrifice fiul, pe Isaac. Muntele este si locul de unde profetul Mahomed s-a ridicat la cer si i-a intalnit pe cei sase oameni importanti (printre care Adam, Abraham si Iisus). Este unul dintre cele mai importante trei locuri sfinte ale Islamului. Domul Stancii impresioneaza prin imensa cupola aurita, despre care se spune ca ar fi fost astfel construita incat sa rivalizeze cu cupolele bisericilor crestine.
25_Israel

26_Israel

27_Israel

28_Israel
In curtea Domului, barbatii si femeile se aduna separat pentru a discuta texte religioase.
29_Israel

30_Israel

31_Israel

32_Israel

Dupa ce dimineata strazile sunt incarcate de credinta si rugaciune, spre dupa-amiaza viata isi reia cursul obisnuit.
33_Israel

38_Israel

37_Israel

36_Israel

35_Israel

34_Israel

Multumim de vizionare! Episoadele viitoare vor aduce imagini despre cartierul crestin si Pastele in Ierusalim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>